BTW en Factuur Uitleggen: Deel 2

BTW en Factuur Uitleggen: Deel 2

Kassabon een rechtsgeldige factuur?
Geen factuur; geen btw terug. Één van de voorwaarden om de aan u in rekening gebrachte btw terug te krijgen is dat u een correcte factuur kunt laten zien. Facturen zijn ‘waardepapieren’!
Max. €100,- incl. btw. Uit de nieuwe regeling voor de vereenvoudigde factuur volgt dat ook een kassabon voor een bedrag tot €100,- inclusief btw door u gebruikt mag worden om de btw in aftrek te brengen. Mits de vier elementen op de kassabon staan die wij hiervoor al opsomden.

Wat kocht u? Drie van de vier elementen zullen nauwelijks probleem, geven (datum,bedrag,gegevens leverancier). Waar u wel alert op moet zijn, is de kassa voortaan meteen of de gekochte spullen op de kassabon genoemd worden.

Betaal liefst niet contant
De btw-regels zeggen niets over betaling. Om echter te kunnen aantonen dat het toch echt aankoop was die u heeft gedaan (geen bonnetje uit de afvalbak), raden we u aan zo veel mogelijk te betalen met een zakelijke bankpas creditcard of tankpas.

Afwijkende factureringsregels
Horeca. De btw in de zakelijke kosten voor eten en drinken voor gebruik ter plaatse is nooit aftrekbaar. Tip. De btw ter zake van zakelijke reis- en verblijfskosten (kamerhuur) is wel aftrekbaar.

(Openbaar) vervoer. Bij vervoersbewijzen voor personenvervoer door taxi’s openbaar vervoer (bus,metro,tram en trein). Mag u 6/106 van het op het vervoersbewijs vermelde bedrag als btw in aftrek brengen.

Tankbonnen. Op tankbonnen mag de naam en het adres van de afnemer weggelaten via de betaling te achterhalen valt. Let op. Betaal daarom niet contant.

Een kassabon, voor een bedrag tot €100,- inclusief btw, mag gebruikt worden om de btw in aftrek te brengen. Let erop dat op de kassabon staat welke spullen u kocht. Om bewijsproblemen te voorkomen, raden we u aan deze bedrijfskosten (giraal) te betalen met een zakelijke bankpas op creditcard.